Διαμετρικά αντίθετη πορεία σε σύγκριση με την αγορά της κύριας κατοικίας

Doc 20241206kgg

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Στο μισό έχουν μειωθεί οι τιμές πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών, που παραμένουν, ακόμη και σήμερα, η μοναδική κατηγορία κατοικιών που δεν έχει καταγράψει την παραμικρή θετική μεταβολή τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, από το 2008 μέχρι σήμερα οι τιμές πώλησης εξοχικών στους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς (Αράχωβα, Καρπενήσι, Τρίκαλα Κορινθίας και Άγιος Αθανάσιος Πέλλας) έχουν μειωθεί κατά 55% κατά μέσον όρο. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη αντίθεση σε σχέση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη αγορά, όπου οι κατοικίες έχουν αυξηθεί κατά 71% από το 2017 μέχρι σήμερα και βρίσκονται πλέον σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το υψηλό του 2008.


Όπως αναφέρει η ανάλυση της Geoaxis, «η σταθερότητα της χώρας σε συνδυασμό με τη θετική καλοκαιρινή τουριστική περίοδο δεν έχουν μετουσιωθεί, για ακόμη μία χρονιά, σε θετική τάση σε ό,τι αφορά τις χειμερινές εξοχικές κατοικίες. Η γενικότερη γεωπολιτική ανασφάλεια για το μέλλον, η απουσία εκτεταμένου χειμώνα, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και το σημαντικό κόστος κατασκευής και συντήρησης επηρεάζουν αρνητικά τη συγκεκριμένη αγορά. Αν και σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του 2008 οι αξίες εξακολουθούν να καταγράφονται μειωμένες περισσότερο από το μισό (-55%), η τάση των τελευταίων ετών δείχνει ότι εισερχόμαστε πιθανά σε μια φάση συμπίεσης των αξιών».


Η αγορά της Αράχωβας είναι η μόνη που παρουσιάζει ενδιαφέρον, αν και σε αυτήν καταγράφεται μεγάλη πτώση τιμών.


Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της εταιρείας, «είναι χαρακτηριστικό πως ενώ οι τιμές έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό σε σχέση με την αρχή της κρίσης (2008) και χιλιάδες σπίτια παραμένουν αδιάθετα, η ζήτηση εξακολουθεί και καταγράφεται έως εξαιρετικά ήπια. Παρά την πρόσκαιρη μικρή αύξηση στις τιμές τα τελευταία χρόνια (2018/2019), αρκετοί κατασκευαστές που επένδυσαν δανειζόμενοι στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών με συνολικό κόστος κατασκευής και αγοράς γης πάνω από 1.500 ευρώ/τ.μ. εξακολουθούν να βρίσκονται πλήρως εγκλωβισμένοι, αφού ούτε η πώληση κάτω από το κόστος δείχνει να ενεργοποιεί τη ζήτηση. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο Λιβάδι της Αράχωβας, όπου μετά το κατασκευαστικό «αμόκ» –σε σημείο που μεζονέτες κτίστηκαν σχεδόν και μέσα στη λίμνη– δεκάδες συγκροτήματα παραμένουν ολοκληρωμένα, δίχως καμία προοπτική άμεσης διάθεσης».

Με βάση τα στοιχεία της Geoaxis, η αγορά της Αράχωβας είναι η μόνη που παρουσιάζει ενδιαφέρον, έχοντας κατορθώσει να διαφοροποιηθεί θετικά από τις υπόλοιπες περιοχές, αλλά κι εκεί η δυναμική εμφανίζεται στάσιμη. Παράλληλα, σε Καρπενήσι και Άγιο Αθανάσιο η ζήτηση έχει υποχωρήσει κατακόρυφα, ενώ τα Τρίκαλα Κορινθίας αντιστέκονται στη μεγάλη μείωση των τιμών χάρη στη μικρή απόσταση από την Αθήνα, που τα καθιστά ελκυστικό προορισμό.

Η μόνη διέξοδος που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια αφορά την αξιοποίηση των κενών αυτών σπιτιών μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης για τη χειμερινή περίοδο, καθώς παρατηρείται και αδυναμία ανανέωσης τυπικών μισθώσεων με τη σεζόν. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς προβλέπεται περαιτέρω αύξηση της προσφοράς τέτοιων ακινήτων, με τη μορφή καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.